TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

Енерджи Инфо БГ »

Стъпките към въглеродна неутралност включват намаляване на потреблението на енергия и ресурси


Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия

Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ), за Годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ


Изминалата 2019-а беше година на преструктуриране и преместване на фокуса на АПЕЕ към индивидуалния потребител. Обновихме уеб-страницата си, която сега е насочена не само към компании и производители на екологична енергия от вятър и слънце, но и към всеки, който иска да научи повече за чистата и безопасна енергия. Споделяме основни термини, например разликата между киловат и киловатчас, колко енергия произвежда един фотоволтаичен панел; разгръщаме интригуващи теми, даваме ключови съвети за намаляване не само на сметките за електрическа енергия, но и на замърсяването на околната среда.

Това, което е по-важно, е осъзнаването на личната отговорност и промяната на потребителските навици, защото търсенето на промяна задвижва пазарите и ускорява преобразуването на икономиката към чиста енергия, по-малко замърсяване, устойчивост на продуктите и процесите.


Преминаване към пост-въглеродна икономика
Тенденциите в сектора са за преминаване към пост-въглеродна икономика посредством намаляване използването на фосилни горива и заместването им с чисти и безотпадни технологии на възобновяема енергия - вятър, слънце, вода.

Един от най-силните аргументи за намаляване на паркинговите газове е, че това често пести пари. Цените на енергията в световен мащаб се покачват, като правят по-скъпи пътуванията, отоплението и осветлението на домове и фабрики, и биха могли да разклатят световната икономика. В този смисъл е не само логично, но и разумно за климата енергията да се използва колкото е възможно по-пестеливо. Покачват се и цените на тон въглеродни емисии, отделяни в атмосферата (това е цена, която се добавя към цената за производство на електрическа енергия и се заплаща от крайния потребител).

Но използването на енергия от въглищни централи например не се отразява само на джоба, а далеч по-сериозно на здравето на потребителя. Световната здравна организация алармира, че няма нива на замърсяване на въздуха, които могат да бъдат считани за "безопасни" и връзката между замърсения въздух и дихателните и сърдечно-съдови заболявания е добре известна.

С особена тежест е вдишването на фини прахови частици, което дори при ниски нива на замърсеност може да доведе до физиологични промени в организма и да увреди здравето. Най-голямо въздействие има продължителното излагане, което увеличава риска от преждевременна смърт, особено от състояния, свързани със сърцето и кръвоносните съдове, а хронични и остри респираторни заболявания като бронхит и обостряне на астма значително влошават качеството на живота. Учените продължават да откриват нови начини, по които замърсяването на въздуха влияе върху нашето здраве.


Намаляване на цените на оборудването
За щастие, напредъкът в технологиите позволява намаляването на цените на оборудването и себестойността на единица произведена чиста и безотпадна енергия, и докато преди 10-ина години енергията от екологични източници беше по-скъпа от конвенционалните горива, то в днешно време тя е не само конкурентоспособна, но и по-евтина. През 2020 година продажбата на чистата електрическа енергия на пазарен принцип (за разлика от договори за изкупуване на фиксирана цена) е рентабилна за производителя и изгодна за купувача.

Стъпките към въглеродна неутралност включват намаляване на потреблението на енергия и ресурси посредством оптимизирането на процесите; преминаване към използване на чиста енергия; въглеродни компенсации или т. нар. carbon offset, който цели да неутрализира определен обем отделени парникови газове посредством спонсориране на проекти, които биха били еквивалентно намаление на отделените емисии в друга локация, например посредством засаждането на дървета. Под условието “Първо намали това, което можеш, а после компенсирай останалото” въглеродният офсет може да се осъществи чрез подкрепа на отговорни въглеродни проекти или при закупуването на въглеродни компенсации или въглеродни кредити - сфера, в която нашата организация планира да се развива.


Четете още:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2024 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media