TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

Енерджи Инфо БГ »

За България е важно да привлича инвестиции в зелени технологии


арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България

арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ


Изминалата 2019 г. беше поредната година на нарастващ положителен тренд в развитието на аутомотив индустрията у нас, което е особено важно на фона на забавянето на темпото за автомобилната индустрия в световен план. Инвестиции за близо 250 млн. лв. разкриха хиляди нови работни места, като за нас най-радващото е, че много от тях бяха във високотехнологични производства, както и такива, свързани с двата водещи клона на аутомотив индустрията на бъдещето – автономните технологии и електромобилността.

Безспорно някои от инвестициите през 2019 г. ще се окажат изключително значими за развитието на индустрията в страната ни за години напред. Така например Bosch откри своя Инженерен център София, в който се създават най-високотехнологичните разработки в областта на автоматизираното и автономното шофиране в глобален мащаб, а също така софтуер с технологии за автомобили с намалени и нулеви вредни емисии. През изминалата година също бе създаден R&D центърът на odelo в България.


Компоненти за електромобили
През годината видяхме и едно важно събуждане на индустриална зона, която е много съществена за района си – тази край ловешкото село Баховица. От поточните линии на Voss Automotive сега слизат компоненти за електромобили и системи за пречистване на изгорелите газове на дизелови двигатели отново за Mercedes-Benz и Volkswagen. Много фирми разшириха производството си – WITTE Automotive откри нова производствена база в завода си в Русе, благодарение на което работещите там надхвърлиха 1300 души. Шведско-швейцарската ABB пък откри ново производствено съоръжение, което ще създаде над 400 работни места за производството на електрически системи в Петрич.

В момента Аутомотив Клъстер България (АКБ) усилено работи по над 6 нови проекта, като осъществяването им би имало не по-малко отражение върху икономиката на страната, отколкото пристигането на голям производител, който да изгради пълни мощности у нас. Преговаряме с няколко големи имена в областта на производството на високотехнологични компоненти и имаме всички основания да смятаме, че те гледат на България като на свой първи избор при проучванията си в района. Със сигурност поне двама големи производители на автомобили готвят нови инвестиции в Източна Европа и България е в топ 3 на дестинациите, които те разглеждат. За страната е важно не просто да привлича нови инвестиции, но да привлича инвестиции с висока добавена стойност, а това включва инвестиции в зелени технологии. В Клъстера се стремим да позиционираме страната като хъб за високи технологии – за разработки в областта на автономните технологии, батериите за електромобили и водородните клетки. Голям плюс на страната ни е развитата мрежа от IT компании и изключителните специалисти, които работят в тях. Неслучайно гигантът в областта на електромобилите Tesla избра за своя първи завод в Европа не автомобилен град като Щутгарт или Мюнхен, а IT столица като Берлин – защото високите технологии стават все по-важни и за автомобилното производство. София и останалите големи български градове са много добре позиционирани на тази карта и трябва да се възползваме от това.


Електромобилността - глобална тенденция
Електромобилността в глобален мащаб вече е ясна тенденция и никой няма колебание дали електрическата революция ще се случи, а колко бързо ще стане това. За да се ускори този процес, производителите в момента инвестират в големи R&D центрове, в които да бъдат изследвани нови типове материали и решения за намаляване на времето за производство и цените на батериите. България има отлична възможност да се намеси в битката за създаването на батерии с твърд електролит, на свръхбързи решения при зарядните станции и на соларни централи за автомобилната и не само индустрии, а това са определящите тенденции – бързина за производство на батерии, цената им и скоростта на зареждане на електромобилите.


Четете още:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2021 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media