TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

Енерджи Инфо БГ »

Блоковете в АЕЦ Козлодуй следва да отработят вече доказания допълнителен ресурс от 30 години


Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Български атомен форум

Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Български атомен форум (Булатом), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ


Дейността, с която се занимаваме, а именно лобиране за развитие на ядрената енергетика в България и защита на процесите, свързани с експлоатация и строителство на АЕЦ в нашата страна, е перманентен процес, който Булатом изпълнява в условия, които се формират от политиците, които управляват нашата страна в дадения момент. Нашата дейност и през миналата година беше свързана с обяснение на необходимостта от запазване и развитие на ядрената енергетика в нашата страна, изхождайки от фактори като климатичните изменения в световен мащаб; плановете на ЕК за осъществяване на проекта Зелена Европа; състоянието и структурата на българската енергетика; реалното развитие на изпълнението на процедурата за намиране на външен инвеститор за изграждане на 1 и 2 блок в АЕЦ Белене и т. н.

Традиционно тази си дейност осъществяваме чрез: информиране на официалните институции в България, както и българските европейски депутати за важни решения на Европейския парламент, свързани с използването на ядрената енергетика в бъдещите планове на ЕК за развитие на енергетиката на Европа и коментари по тях; провеждане на семинари и конференции и изпращане на изводите от тяхната работа до официалните държавни структури на страната ни; участие в срещи и обсъждания на въпросите, свързани с развитието на ядрената енергетика в нашата страна с официалните държавни организации в България; участие в предавания на медии, свързани с развитието на ядрената енергетика; подпомагане на висшите учебни заведения в България, подготвящи кадри за ядрената енергетика; участие в работата на европейски структури, лобиращи за развитието на ядрената енергетика като Форатом и др.

Надяваме се, че с дейността си в определена степен сме съдействали за положителното развитие на проекта Белене, на което сме свидетели в момента.


Съдействие за по-нататъшното развитие на ядрената енергетика на България
И през текущата година същността на нашата дейност няма да се измени. Задачите, които предстои да решаваме, са по принцип същите - по всякакъв възможен начин да съдействаме за по-нататъшното развитие на ядрената енергетика на България. Позицията на Булатом е, че блоковете в АЕЦ Козлодуй следва да отработят вече доказания допълнителен ресурс от 30 години, като, разбира се, постоянно подържат високото ниво на безопасност на тези съоръжения. Позицията ни по проекта Белене е изказвана многократно и ние ще продължим да я отстояваме пред всички официални структури в и извън България - проектът Белене следва да намери своята реализация на базата на обявената и стартирана вече процедура от НЕК за намиране на инвеститор, като в крайна сметка този проект следва да се реализира като български мажоритарен проект.

Като едно от най-значимите и близки мероприятия и място, където тези задачи ще бъдат обсъдени в детайли, е предстоящата традиционна конференция на Булатом, която тази година ще се проведе в периода 10-12 юни т. г. в комплекс “Ривиера” край Варна. Използвам случая да поканя всички заинтересовани специалисти в нашата област да вземат участие в конференцията.


Четете още:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2024 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media