TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

Енерджи Инфо БГ »

Страната ни се присъедини към единния пазар "в рамките на деня" чрез българо-румънската граница


Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ


През 2019 г. направихме решителна стъпка към обединение на регионалните пазари на електроенергия и присъединяването към единния европейски пазар. В резултат на съвместните усилия на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и БНЕБ страната ни се присъедини към единния пазар "в рамките на деня" чрез българо-румънската граница. Вече работим с колегите от преносния оператор на северната ни съседка и за обединение в пазарния сегмент "ден напред". Електроенергийният системен оператор инициира и проведе поредица от срещи със съседните оператори и техните регулаторни органи, за да може страната ни успешно да се интегрира към европейския пазар.

ЕСО реализира 5 проекта, които бяха включени в Четвъртия списък на Европейската комисия на проектите с общоевропейско значение. За изпълнение на тези проекти дружеството привлече безвъзмездно финансиране от европейски фондове в размер на 110 млн. евро. През 2019 г. отбелязахме съществен напредък, като навлязохме в ключовата фаза на тяхното изграждане.


Вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас
През месец май 2019 г. в присъствието на представителите на Изпълнителна агенция "Иновации и мрежи" към Европейската комисия, Електроенергийният системен оператор постави официално начало на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас. Електропроводът е с дължина 150 км и свързва подстанция Марица Изток с подстанция Бургас. Той е част от вътрешната 400-киловолтова преносна електрическа мрежа на България. Въздушната линия е част от Група проекти "България – Гърция", които са от общ интерес, съгласно Регламент 347/2013.

През месец ноември 2018 г. започнахме и изграждането на 86-километровия електропровод 400 kV, свързващ подстанция Варна с подстанция Бургас. Този електропровод, заедно с изграждащите се на румънска територия два електропровода от общ европейски интерес, е част от група "България – Румъния: Увеличаване на капацитета" и ще позволи съществено повишаване на капацитетите за пренос на българо-румънската граница и реализиране на ползи за потребителите в двете страни.


Успешна пазарна интеграция и създаване на по-добри условия и възможности
ЕСО започна 2020 г. с интензивна работа за успешното реализиране на процесите за пазарна интеграция с цел създаване на по-добри условия и възможности за пазарните участници и потребителите на територията на страната. Проведохме редица срещи, на които дружеството беше инициатор и домакин. След присъединяването на страната ни към единния европейски пазар "в рамките на деня" чрез българо-румънската граница, предстои тази година да се реализира и третата вълна на пазарна интеграция в сегмента. Чрез локалния проект LIP 14, в който компанията ни активно участва, ще се присъединим към единния пазар "в рамките на деня" посредством българо-гръцката граница. Успоредно с развитието на пазарния сегмент "в рамките на деня" амбициозно гледаме и към обединенията в сегмента "ден напред". С румънските ни колеги стартираме съвместен локален проект за обединение на българо-румънската граница, като очакваме той да бъде реализиран до края на 2020 г., а в началото на 2021 г. очакваме да се финализира и интегрирането на пазара "ден напред" на българо-гръцката граница.

Друго ключово събитие през настоящата 2020 г. е началото на изграждането на българския участък на междусистемния електропровод 400 kV между п/ст Марица Изток, България и п/ст Неа Санта, Гърция. В началото на 2019 г. Европейската комисия предостави 58 млн. лева безвъзмездно финансиране за изграждане на българския участък на електропровода. През месец март тази година поставяме началото на строителството на междусистемния електропровод в присъствието на гости от Изпълнителна агенция "Иновации и мрежи" към Европейската комисия. Проектът е част от изпълнението на заложените стратегически цели за повишаване на междусистемната свързаност и енергийната сигурност на България. Изграждането и пускането в експлоатация на междусистемния електропровод ще допринесе за сигурността на доставките в региона, за повишаване на преносния капацитет на границата ни с Гърция, както и за ускоряване на пазарното интегриране.


Четете още:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2024 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media