TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

Енерджи Инфо БГ »

Работим за създаване на устойчива и предвидима среда за развитие на електрическата мобилност у нас


Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер Електромобили

Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ


Изминалата 2019 г. беше показателна за това, че електрическата мобилност (ЕМ) няма алтернатива и няма как да бъде спряна. В България, независимо от консервативните нагласи, се появиха нови предизвикателства, приложения и услуги. Днес освен да си наемете за кратко време електромобил, вече можете да ползвате електрически тротинетки и скутери. Можете да се повозите в електрически автобуси на градския транспорт. Всичко това доказва, че този процес тече с пълна сила и че нашата политика по посока развитието, популяризирането и образованието в сектор "Електрическа мобилност" е правилна.

Работещ образователен модел
Налице са огромен потенциал и множество възможности за развитие на нови производства и индустрии с висока добавена стойност в сектора. Едно от ключовите постижения на Националната браншова организация Индустриален клъстер Електромобили в това отношение е увеличаването на броя на професионалните гимназии в образователния ни модел и неговото оценяване като новаторски от екипа на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В резултат на съвместните ни инициативи с АЕЦ Козлодуй на територията на община Козлодуй и на самата централа вече се движат 6 електромобила. Изградени или в процес на изграждане са и 4 зарядни станции. Наши членове и партньори също направиха своите инвестиции в тази посока. Примери са Военна академия "Г. С. Раковски", община Гоце Делчев, EVN България и Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ).


Съвместен европейски проект за електрическа мобилност
ИКЕМ може да се отчете с много значими постижения през изминалата 2019 година. Стартирахме съвместен европейски проект с партньори от 8 държави на тема "Електрическа мобилност". Същевременно създадохме и множество международни партньорства и инициативи в областта на електрическата мобилност, които дават възможност за реализацията на нови бъдещи проекти в тази сфера.

Предстои Управителният съвет на Клъстера да обсъди и приеме календара на събитията ни през 2020 г. През месец април ще проведем за девети пореден път церемонията по връчване на годишните ни награди за принос в ЕМ – "Кубратов меч".

И през настоящата година ще продължаваме да работим за развитието на образователния ни модел в посока бакалавърски, магистърски и докторантски степени. Планираме да продължим с търсенето на нови партньорства с наши и чуждестранни клъстери, асоциации, университети, образователни и научни институции по посока разкриване на нови възможности за сектора.

Непрекъснато се стремим и към развитие на мрежата ни от членове и партньори в страната. Идеалната ни цел е създаване на устойчива и предвидима среда за развитие на електрическата мобилност в България.


Четете още:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2021 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media