TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

България запазва своето стратегическо място на газовата карта на Европа

Енерджи Инфо БГ » България запазва своето стратегическо място на газовата карта на Европа

България запазва своето стратегическо място на газовата карта на Европа


Теменужка Петкова, министър на енергетиката

Теменужка Петкова, министър на енергетиката, за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

Най-сериозното предизвикателство в работата на Министерството на енергетиката през 2020 г. бяха продължаващите ни усилия за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и за либерализация на пазара на електроенергия.
В изпълнение на основните приоритети на правителството в областта на енергетиката, свързани с диверсификация на газовите доставки, от 31 декември 2020 г. стартира получаването на азербайджански природен газ в България от Южния газов коридор. През следващите 25 години страната ни ще може да разчита на 1 млрд. куб. м. азербайджански природен газ годишно. Това е близо 30% от нашето потребление и е ключов фактор за гарантиране на сигурността на газовите доставки на конкурентни цени в интерес на потребителите.

През изминалата 2020 г. Булгартрансгаз придоби 20% от капитала на проектната компания за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис, Гърция. Това е поредна стъпка за диверсификация на доставките за България и региона, която осигурява възможност за получаване на природен газ от САЩ, Алжир, Катар и други източници. Очаква се терминалът да бъде въведен в търговска експлоатация в края на 2023 г.

Проектът за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на страната от турско-българската до българо-сръбската граница бе завършен успешно в края на 2020 г. Проектът бе изпълнен в съответствие с променената от Народното събрание енергийна стратегия на страната. Това осигури възможност от 1 януари 2021 г. Булгартрансгаз да стартира доставките на природен газ за Република Сърбия, което е стъпка за утвърждаване на нашата страна като газов разпределителен център в региона на Югоизточна Европа.

Стратегически не само за България, а и за целия регион на Югоизточна Европа в областта на газовите доставки е и проектът за изграждане на междусистемната връзка Гърция – България. Неговата реализация е в заключителна фаза. Въпреки известното забавяне, свързано с ограниченията за пътуване заради световната пандемия от COVID-19, очакванията са връзката да бъде завършена до края на 2021 г. Пускането на газопровода в търговска експлоатация ще осигури реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ. Интерконекторът е с обща дължина 182 км и капацитет 3 млрд. куб. м газ/годишно, с възможност той да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м газ/годишно.

В резултат на реализираните проекти в областта на природния газ България успя да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа.

Успешно предоговаряне на цената на природния газ
През 2020 г. успешно приключи предоговарянето на цената на природния газ по договора между Булгаргаз и ПАО Газпром, в резултат на което бе постигнато едно от най-съществените намаления на цената в историята на търговските взаимоотношения между българската и руската страна. На 3 март 2020 г. бе постигната договореност за промяна на ценообразуването на природния газ. Дотогава цената се определяше на база формула, която включваше само петролните деривати, без да отчита влиянието на пазара. В новата формула преобладава тежестта на пазарния компонент. По този начин българските потребители плащат реалната пазарна цена, която е значително по-ниска спрямо предходния метод на ценообразуване. В резултат на проведените преговори Газпром възстанови на Булгаргаз надплатена сума в размер на 200 млн. лв. От своя страна, българският газов доставчик също върна надплатените суми на своите клиенти.

Нови стъпки в процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар
През изминалата година работихме усилено и за продължаване на процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар. Промените в Закона за енергетиката, които създадоха условия за излизане на малките стопански субекти на свободния пазар, влязоха в сила на 26 юни 2020 г. Според тези регламенти, до 1 юли 2021 г. всички небитови крайни клиенти трябва да излязат на свободния пазар. Това е поредна стъпка от процеса на пълна либерализация на пазара, която ни доближава до крайната цел – пълно освобождаване на пазара, осигуряване на конкуренция и по-добри условия за снабдяване на всички потребители.

Развитие на ядрената енергетика като част от усилията за постигане на въглеродна неутралност
Развитието на ядрената енергетика е друг основен приоритет в работата на Министерството на енергетиката, чието изпълнение ще продължи и през тази година. Това е особено важно с оглед приоритетите на ЕС, свързани със Зелената сделка и постигане на въглеродна неутралност към 2050 г.

През октомври 2020 г. бе възложено на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия и да разреши на Българския енергиен холдинг да влезе в преговори с компании от САЩ, развиващи нови ядрени технологии за граждански цели, включително и малки модулни реактори, с цел проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй". Проучванията в тази посока продължават, като целта е вече закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде оползотворено по най-добрия и икономически ефективен начин.

През настоящата 2021 г. Министерството на енергетиката ще продължи активните си усилия за изпълнение на нашите основни приоритети – диверсификация на газовите доставки, постигане на пълна либерализация на пазара на електроенергия, развитие на ядрената енергетика, осигуряване на възможности чрез механизма за капацитет за въглищните ТЕЦ, които са базова мощност в българската енергетика, да работят устойчиво в съответствие с европейските екологични изисквания, развитие на електропреносната инфраструктура, осигуряване на финансова стабилност в работата на държавните енергийни дружества.


Четете още коментарите и на:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2024 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media