TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

Енерджи Инфо БГ »

Успяхме да надградим редица инициативи и проекти и да привлечем нови членове


Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ)

Илия Левков, председател на УС на Индустриален клъстер Електромобили (ИКЕМ), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ


Изминалата година бе изпълнена с редица предизвикателства. Продължавайки световната тенденция за ускорено навлизане на електрическата мобилност, успяхме да надградим няколко инициативи и проекти.

В началото на 2020 г. с колегите от Mobility and Logistics Cluster (Баския, Испания) – водещ партньор, Netzwerk Energie & Umwelt EV (Германия), Fondazione Torino Wireless (Италия) и Associacio Cluster Digital (Каталуния, Испания) стартирахме проект SmartCTCluster, финансиран по програма COSME на Европейската комисия. Проектът е фокусиран върху създаване на партньорства и връзки между фирмите в Европа, работещи активно в областта на интелигентните градове. Една от целите на проекта е организиране на преки взаимодействия и срещи между клъстерите и установяване на нови бизнес връзки и взаимодействия, обмяна на опит, добри практики и изграждане на капацитет.

С колегите от Истанбулската търговска камара успяхме да подготвим и успешно защитихме проект MIND4MACHINES, който ще стартира през май 2021 г. Очакваме финалния доклад по проекта ни с Европейската инвестиционна банка за Vocational Education Demand Analysis, с който много се гордеем, тъй като образователният ни модел с Министерството на образованието и науката (МОН) вече има и международно признание. Секторният Съвет за електрическа мобилност стана пилотен модел за МОН и се очаква да се създадат подобни секторни съвети, ползвайки натрупания досега опит.

По покана на ИКТ Клъстер подготвихме и спечелихме проект за финансиране на платформата ни БУЛЧАРДЖ за управление на зарядни станции и цялостния процес на тяхното изграждане и енергийно захранване до услугата зареждане. Продължихме с консултирането на държавната и някои общински администрации за възможностите и предизвикателствата на електрическата мобилност. Увеличихме членовете си с много и качествени компании. АЕЦ Козлодуй повярва в това, което правим, и стана пълноправен наш член. Присъединиха се и професионални гимназии, Техническият университет възстанови членството си.

Усилия за насърчаване на използването на ЕПС от администрацията
Не успяхме да мотивираме Националния доверителен екофонд и Министерството на околната среда и водите да променят финансовото стимулиране на покупката на електрически превозни средства (ЕПС) от държавни и общински администрации. Нашето предложение е това съфинансиране да стане първоначална вноска при покупката или наемането на ЕПС, а съответният ползвател да изплаща месечните вноски по лизинга или наема. Предлагаме да се намалят формалностите при изготвяне на обществената поръчка за покупка на ЕПС, както и отчитането на спестяванията на СО2 емисиите. Надяваме се, че в условията на пандемията ще успеят да дигитализират исканата информация и облекчат процедурите по стимулирането на покупката на ЕПС. Не успяхме да мотивираме правителството и парламента за системно стимулиране на покупката на ЕПС, което ще доведе до скок в интереса на всички участници в този процес и индустрия.
Всяка криза освен отрицателни влияния има и своите възможности. Ние от НБО ИКЕМ смятаме, че успяхме да ги видим и реализираме част от тях. Надявам се, че ще намираме все повече възможности и поводи да се гордеем, че в България могат да се случват и положителни неща.


Четете още коментарите и на:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2024 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media