TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

Енерджи Инфо БГ »

БГВЕА ще продължи конструктивния диалог за развитието на ВЕИ сектора


Миглена Стоилова, председател на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) и член на Управителния съвет на Националната енергийна камара

Миглена Стоилова, председател на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) и член на Управителния съвет на Националната енергийна камара, за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

Основните насоки, в които Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) работи активно, са развитие на законодателната и регулаторната рамка с цел създаване на благоприятна бизнес и инвестиционна среда. БГВЕА взема участие във всички ключови за развитието на сектора процеси в хода на либерализацията на електроенергийния пазар.
Именно такъв ключов момент през 2020 г. беше лишаването на ВЕИ производители от възможността да търгуват на Централизиран пазар за двустранни договори на Българска независима електроенергийна борса (БНЕБ) чрез премахването на продуктите с девиация от продуктите на екран "Търгове". ВЕИ производителите са ограничени от възможността да търгуват енергията си дългосрочно, за разлика от конвенционалните производители на електрическа енергия. На платформата за дългосрочна търговия на БНЕБ – "Пазарен сегмент за двустранни договори", липсва продукт, който отговаря на спецификите на ВЕИ енергията, и това съответно ги лишава от възможността да търгуват на този пазарен сегмент. В този смисъл ВЕИ производителите нямат равнопоставен достъп до пазара на едро на електроенергия. С цел да се гарантира наличие на еднакви условия на конкуренция и недискриминационен достъп до пазара на едро на ВЕИ производителите, БГВЕА работи активно в посока отпадане на ограничението за производителите с инсталирана мощност от 1 MW и над 1 MW да осъществяват сделки единствено на организиран борсов пазар на електрическа енергия. БГВЕА е сред организациите, които изпратиха официална жалба по този въпрос към Европейската комисия на 30 октомври 2020 г.

Друг основен приоритет на асоциацията през изминалата година бяха предложенията и коментарите на БГВЕА по стратегическите за развитието на сектора документи – Национален план за възстановяване и развитие и Стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

В период на значими трансформации в електроенергийния сектор, които изискват промяна в държавните политики и инвестиционното и бизнес поведение на компаниите, инвеститорите във вятърна енергия насочват своите планове на база на дългосрочните държавни сигнали за развитие на сектора и наличието на стабилна и предвидима пазарна среда. Като организация, представляваща инвеститорите в сектора, БГВЕА изразява коментари и предложения за навлизането и интеграцията на нови вятърни мощности на българския електроенергиен пазар.

Насърчаване на офшорни вятърни проекти в Черно море
През 2021 г. стремежите на асоциацията са в посока на вече начертаните цели. През февруари 2021 г. БГВЕА с подкрепата на WindEurope организира онлайн дискусия на тема "Разработване на рамка за офшорни вятърни проекти в Черно море", в която участваха представители на българските публични власти, на Европейската комисия, еколози, както и инвеститори във вятърната индустрия с цел обмяна на информация и опит относно потенциала за офшорна вятърна енергия в Черно море. Подчертани бяха конкурентните предимства на технологията, от които нашата страна следва да се възползва.

В доклад на Световната банка за потенциала на развитие на офшорна вятърна енергия в Черно море оценката за възможността за инсталиране на вятърни централи в българските води на Черно море е за 26 GW (2 GW фиксирани и 24 GW плаващи). Предвид нарастващото значение на офшорната вятърна енергия в европейски мащаб и понижаващите се глобални средни цени на технологията считаме, че в дългосрочната стратегия за развитие на енергетиката, както и във всички останали стратегически за развитието на сектора документи, следва да бъде очертана рамка за насърчаване на разработването на значителния ветрови ресурс в Черно море. БГВЕА ще продължи конструктивния диалог в тази посока.


Четете още коментарите и на:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2024 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media