TLL Media | Инженеринг ревю | IndustryInfoBG | South-East European INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог | Енерджи ревю | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
 
 
 
TLL Media ЕНЕРДЖИ ИНФО БГ - КАТАЛОГЪТ НА ФИРМИТЕ-ДОСТАВЧИЦИ НА ПРОДУКТИ И УСЛУГИ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ
НАЧАЛО     ENGLISH
Търси
TLL Media
TLL Media
ИздателствотоЗа изданиетоРекламаДоставкаВключванеКонтакти
TLL Media
 

Енерджи Инфо БГ »

ЕСО успешно реализира проектите от общ европейски интерес и работи за интегриране към единния европейски пазар


Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО)

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ

През 2020 г., въпреки усложнената пандемична обстановка, ЕСО постигна решителен напредък в реализацията на петте проекта от общ европейски интерес за изграждане на 465 km нови електропроводи 400 kV и разширяване на четири подстанции в страната. Общата инвестиционна стойност на проектите възлиза на 490 млн. лв., от които 180 млн. лв. са безвъзмездно съфинансиране от европейския "Механизъм за свързване на Европа" и 30 млн. лв. от Международен фонд "Козлодуй".

Успешно завърши изграждането на вътрешните 400-киловолтови електропроводи между подстанция "Марица изток" и подстанция "Бургас" и от подстанция "Марица изток" до откритата разпределителна уредба на ТЕЦ Марица изток 3. В момента текат процедури по въвеждането им в експлоатация. До средата на 2021 г. предстои да бъде въведен в експлоатация и 400-киловолтовият електропровод, свързващ подстанция "Бургас" с подстанция "Варна", който е изпълнен на 90%. През 2020 г. ЕСО отбеляза напредък в изграждането и на вътрешния електропровод 400 kV между подстанция "Пловдив" и подстанция "Марица изток" с изпълнение на над 60% от строително-монтажните работи.
В началото на миналата година започна изпълнението и на петия проект от общ европейски интерес на ЕСО – изграждането и на българския участък на междусистемния електропровод 400 kV, свързващ подстанция "Марица изток" в България и подстанция "Неа Санта" в Гърция. ЕСО успя да привлече безвъзмездно финансиране от "Механизма за свързване на Европа" в размер на 58 млн. лв. за реализацията на съоръжението на територията на България. За една година са изпълнени над 50% от строително-монтажните работи по електропровода, а съоръженията за присъединяването му в подстанция "Марица изток" са напълно завършени. Въвеждането му в експлоатация е планирано за 2022 г.

Изграждането на петте 400-киловолтови електропровода от общ интерес за развитието на трансевропейската инфраструктура ще доведе до увеличаване на електропреносните способности на българо-гръцката и българо-румънската граница и реализация на приоритетния европейски енергиен коридор Север-Юг, както и до подобряване на сигурността на доставките на електроенергия в региона, и ще способства успешната работа на пазарните обединения.

Освен реализацията на планираните инвестиции, през 2020 г. в рамките на ремонтната програма на дружеството е извършена рехабилитация на над 1600 съоръжения в подстанциите на ЕСО и подмяна на близо 500 цифрови устройства.

Модернизация в подкрепа на цифровата трансформация и декарбонизацията на енергетиката
През 2021 г. ЕСО планира ремонт и модернизация на близо 4400 съоръжения в подстанциите на дружеството, подмяна на над 1200 цифрови устройства и инсталиране на 440 нови, както и пълна рехабилитация на близо 20 уредби 110 kV.
Тази година в ЕСО ще започне и изпълнението на проекта за дигитална трансформация на системите за управление на електропреносната мрежа, който стана част от Плана за възстановяване и устойчиво развитие. В рамките на проекта е предвидена широкообхватна програма за цялостна дигитална трансформация на процесите в ЕСО.
С изпълнението на 9 подпроекта се цели подкрепа на декарбонизацията на енергетиката с увеличаване на междусистемните преносни способности и възможностите на електропреносната мрежа за присъединяване на нови ВЕИ мощности.

Успешно интегриране на българския електроенергиен пазар към единния европейски пазар
През 2020 г. ЕСО продължи интензивно работа и за интегриране на българския електроенергиен пазар към единния европейски пазар. След успешното обединение на пазарите на електроенергия на българо-румънската граница във времевия сегмент "в рамките на деня" в края на 2019 г., през настоящата година предстои да стартира и пазарното обединение "в рамките на деня" на българо-гръцката граница.
В сегмента "ден напред" ЕСО работи интензивно по три проекта за пазарна интеграция. През месец май 2021 г. се очаква да заработи пазарното обединение "ден напред" между България и Гърция, а през септември и пазарното обединение на българо-румънската граница.

ЕСО активно сътрудничи на инициативите за интегриране на пазарите на държавите от Западните Балкани към единния европейски пазар. В тази посока са и усилията за обединение на пазарите "ден напред" между България и Северна Македония, което се очаква да стартира в началото на 2022 г.


Четете още коментарите и на:

Енерджи ИНФО БГ
Енерджи ревю
Енерджи ИНФО БГ
 
TLL Media
WebDesignBG            © 2024 TLL Media        Начало   |   Политика за поверителност и защита на личните данни   |   Права за ползване   |   XML    
TLL Media
TLL Media